Blog

Heti blogbejegyzés

2021.09.01 13:07
Heti blogbejegyzés

Miből készül a szőnyeg?

A perzsa szőnyeget mindenki ismeri. Csodás színekben pompázó kézzel készült gyapjú szőnyegek voltak. Vagyis azok a mai napig is, de már vannak sokkal kevésbé érzékeny alternatívái. Mind árban, mind használatát tekintve.

Igaz, hogy a gyönyörű perzsa szőnyegeknek nincs párja, hiszen némelyiken akár egy egész csatajelenet is megelevenedik. Kiváló természetes alapanyagból készültek, főleg gyapjúból. Voltak területek, ahol selyem és pamut kombinációjából, de akár tiszta selyemből is készítettek szőnyeget.

A színek és a minták már akkor is bonyolultak és csodálatosak voltak, de manapság a géppel készült szőnyegek világában csak a fantázia szab határt a mintáknak és színeknek.

A szőnyegek alapanyaga is rengeteget változott, ahogy fejlődik a technológia. Nyilván nem azért, mert a gyapjú vagy selyem szőnyeg nem felelt meg az elvárásoknak. Sőt egy duplán csomózott perzsa szőnyeget akár több generáción át is használtak.

De a mai világ embere nem akar ilyen sokáig egy szőnyeget a lakásába, sőt az is lehet, hogy akár évente megváltoztatja a lakás színvilágát. Amit legegyszerűbben lakástextília cserével lehet elérni. 

 

 

Ma leggyakrabban polipropilénből készülnek szőnyegek. Igaz, hogy a nyers polipropilénszál nehezen színezhető, de az egyik legjobb vegyszerállósággal rendelkező alapanyag. Ellenáll a savaknak és lúgoknak egyaránt, és vízálló. Ebből az alapanyagból készült szőnyeg könnyen tisztítható, és a hőszigetelő képessége bizony még a gyapjúnál is jobb. 

Az úgynevezett shaggy szőnyegek alapanyaga a poliészter. A shaggy típusú szőnyegeknek az a jellemző tulajdonsága, hogy hosszú szálú, és igen kényelmes benyomást kelt. Rendkívül jó az elektromos- és hőszigatelő képessége. Nagyon magas az olvadáspontja ennek az anyagnak, és az oldószereknek is ellenáll. Rendkívül sok színben létezik, nagyon feldobja a lakás hangulatát. Elsősorban hálószobába és gyerekszobába ideális

Ember legyen a talpán aki meg tudja állapítani, hogy milyen alapanyagból készült szőnyegnek vannak jobb és hasznosabb tulajdonságai. Természetesen ízlésünknek és pénztárcánknak megfelelően választhatunk.

Legközelebb kielemezzük a színek világát. Látogass el akkor is blogunkra!