Blog

Heti blog bejegyzés

2021.05.03 13:33
Heti blog bejegyzés

Szőnyegek világa

Pihe-puha süppedős szőnyegtől az absztrakt mintás szőnyegig mindent megtalálhatunk a piacon jelenleg.

Szőnyegek világa

 

Pihe-puha süppedős szőnyegtől - amit manapság puffy vagy shaggy szőnyegnek nevezünk - az absztrakt mintás szőnyegig mindent megtalálhatunk a piacon jelenleg.

Ki-ki az ízléséhez, pénztárcájához és a lakása stílusához igazodva választ. Van aki figyeli a trendeket, és van aki visszanyúl a gyökerekhez, és inkább a régi klasszikus stílust kedveli. Mondhatni, hogy újra hagyománya van a klasszikus perzsa szőnyegeknek, amiket még mindig kézzel szőnek, és természetes anyagból készülnek. A minták és a színek hatalmas választékával kápráztatva el a vásárlót. 

Persze olyan is akad, aki kényelmi szempontból inkább lemond a szépségről és marad az egyszerű padlóburkolatoknál. 

Én mégis azt gondolom, hogy egy nagyszerűen megválasztott szobaszőnyeg igazi ékessége lehet a lakásunk belső terének, hosszútávon gyönyörködhetünk benne. 

A szőnyegkészítés hagyománya rendkívül hosszú időre nyúlik vissza. Főként a keleti kultúrában volt nagy jelentősége, de manapság az egész világon teret hódít.
Mégis a mai napig mindig a keleti szőnyegek jutnak eszünkbe a gyönyörű mintákkal és a kézi csomózás technikájával. Akkor még persze kizárólag természetes anyagokat használtak, gyapjút, jutát, kendert, pamutot és lent.
A különböző csomózási technikákkal számtalan gyönyörű mintát tudnak létrehozni, melyek tájegységenként eltérő szebbnél szebb mintákat és színeket eredményeznek.
Az egyik ilyen technikával például alapszövetet képeznek, és a lánc- és vetülékfonalak közé csomósorokat alakítanak ki. A csomók áthurkolnak két láncfonalat, és a végei kiállnak. Így az lánc- és vetülékfonal nem is látszik, és szép egybefüggő felületet ad.
Az ún. anatóliai csomónál minden második láncfonal tartalmaz két csomóvéget. Főként Törökországban, a kaukázusi és Perzsia északkeleti régióiban volt jellemző.
A perzsa csomós eljárás pedig – mely főleg perzsa területeken és Indiában volt jellemző – aszimmetrikus elrendezésben tartalmaztak csomóvégeket.


Legközelebb a modern szőnyegkészítésről lesz szó, látogass el akkor is blogunkra!